Parasieten

Teken bij je kat?

Teken bij je kat

Ze zijn klein, maar kunnen grote invloed hebben op de gezondheid van je kat: teken. Katten komen buiten regelmatig teken tegen. Ze vormen een gevaar voor hun gezondheid.

Het aantal teken in Nederland neemt toe. Oorzaken hiervan zijn:

  • Mensen en dieren reizen steeds vaker, ook internationaal
  • Klimaatverandering
  • Verandering van leefgebieden
  • Sterke toename van bepaalde wilde dieren die teken met zich mee kunnen dragen (zoals reeën)

Teken zitten vaak in hoog gras, struiken en bomen. Ze liggen vanaf een buitentemperatuur van 6°C op de loer om ‘over te stappen’ op dieren (en op mensen). Als ze op een kat terecht komen, zuigen ze gewoonlijk een aantal dagen lang bloed van de kat op. Daarna laten ze weer los en verlaten ze de kat.

Buitenkatten lopen een veel grotere kans om een teek tegen te komen dan een kat die altijd binnen blijft. Soms kunnen teken toch ons huis binnenkomen via andere huisgenoten. Ze kunnen lastig te zien zijn.

Een tekenbeet is vervelend. Teken bijten zich vast in de huid, waar ze zich voeden met bloed. De gevolgen van een tekenbeet bij een kat loopt uiteen: een lichte huidirritatie, maar soms ook ontsteking en zelfs abcessen op de plaats van de beet. Teken kunnen nare, besmettelijke ziektes overbrengen, zoals borreliose (de ziekte van Lyme) en anaplasmose.

Je kat controleren op teken

Check regelmatig of er sprake is van een teek bij je kat. Teken zitten vaak tussen de tenen, in de oksels, onder de staart, in de oren, bij de hals en op de kop. Zeker bij een kat met een dikke vacht, kan een teek moeilijk te zien zijn.

Ook bij kortharige katten kun je teken soms slecht opmerken, bijvoorbeeld omdat ze nog niet volgroeid of volgezogen zijn. Gebruik daarom een tekendodend middel om er zeker van te zijn dat ook de teken die je niet ziet, worden afgedood op je kat.

Tip: plan vast controlemoment

Probeer een vast moment op de dag in te plannen, waarop je je kat controleert op vlooien en teken. Teken kan je soms niet goed zien, maar wel voelen. Dus combineer goed kijken met een lekkere aaibeurt. Als je een bobbeltje voelt, controleer dan of het een teek is.

Teek bij je kat gevonden?

Vind je een teek bij je kat? Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans is dat de teek een ziekte overdraagt. Teken moeten dus goed en zo snel mogelijk verwijderd worden. Verwijder de teek nooit met je blote handen of nagels. Hierdoor kan er een stuk van de teek in of op de huid van je kat blijven zitten. Dit kan een ontsteking veroorzaken.

Een tekentang kun je o.a. kopen bij je dierenartsenpraktijk of de dierenspeciaalzaak. Teken verwijderen kun je zelf doen, of vraag je dierenartsenpraktijk hierbij om advies of hulp. De juiste manier om een teek te verwijderen is als volgt:

  1. Verwijder de teek met een speciale tekentang of tekenpincet
  2. Ontsmet het wondje daarna eventueel met alcohol

Gebruik nooit alcohol vóórdat de teek verwijderd is. De teek kan hier namelijk op reageren door zijn speeksel af te geven. Dit vergroot de kans op ziekteoverdracht.

Bescherm je kat tegen teken

Gezien de risico’s is het verstandig om je kat preventief te beschermen tegen teken. Behandeling is het hele jaar door noodzakelijk als je kat buiten komt. Gebruik een effectief middel dat teken snel doodt voordat ze ziekten kunnen overbrengen. Je dierenarts helpt graag bij de keuze van het juiste middel voor jouw kat.

Heb je een kitten? Start de behandeling tijdig, voordat je je kitten voor het eerst naar buiten laat gaan. Informeer bij je dierenarts vanaf welke leeftijd en gewicht je de behandeling van je kitten mag starten en hoe vaak je dit moet herhalen. 

Er zijn inmiddels ook middelen beschikbaar waarmee je je kat in één keer kunt behandelen tegen meerdere parasieten. In Nederland zijn de belangrijkste parasieten bij katten: teken, vlooien, longwormen, lintwormen en spoelwormen. Informeer dus goed welke parasieten in één keer door het betreffende middel behandeld worden. Sommige middelen zijn exclusief verkrijgbaar bij de dierenarts.

Anti-parasietenmiddelen zijn tevens verkrijgbaar in verschillende vormen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zogenoemde spot-on oplossing. Hiermee breng je vloeistof gemakkelijk aan op de nekhuid van je kat. Vraag je dierenarts om persoonlijk advies voor de juiste bescherming voor jouw kat.