Opvoeding

Nieuwe kat in huis

Introductie van een nieuwe kat in huis

Heb je al een kat en wil je een nieuwe kat aan het gezin toevoegen? Een paar tips:

Overweeg om een kitten te nemen. Zij vormen een minder grote bedreiging dan een volwassen kat. Houd wel rekening met de behoeftes van je huidige kat. Als hij al oud is, dan kan een jonge kat juist heel vermoeiend zijn. Je kunt dan overwegen om 2 kittens te nemen zodat de kittens met elkaar kunnen spelen en de oudere kat met rust zullen laten. Let dan wel op dat je voldoende ruimte hebt om aan de behoeften van alle katten te voldoen.

Kijk hier voor tips voor een katvriendelijke woning

Geur speelt een grote rol voor katten. Een nieuwe kat in het territorium ruikt onbekend en zal als bedreiging worden gezien. Het is daarom erg belangrijk om de katten aan elkaars geur te laten wennen en te zorgen dat er een groepsgeur ontstaat in het hele huis, zodat het hele territorium naar beide katten ruikt en dus vertrouwd ruikt.

Je kan dit als volgt aanpakken:

  • zet de katten apart zonder dat ze elkaar zien
  • begin met uitwisselen van kleedjes met elkaars geur
  • maak een groepsgeur kleedje met de geur van beide katten erop en leg deze in huis neer
  • laat de katten in elkaars ruimte rondlopen zonder dat de andere kat erbij is
  • geef ze bij een dichte deur wat lekkers te eten
  • doe daarna de deur een stukje open terwijl je ze iets lekkers te eten geeft

Een goed introductietraject kan een aantal dagen tot een aantal weken duren. Geduld en rust zijn hierbij belangrijk zodat de katten rustig aan elkaar kunnen wennen, eerst aan elkaars geur, daarna aan het zien van elkaar. Zorg voor rust tijdens de introductie. Neem zelf de tijd en besteed volop aandacht aan beide katten om hen goed te begeleiden tijdens de kennismaking.

Katten en andere huisdieren

Een kat is niet per se een sociaal dier en kan prima leven zonder andere dieren om zich heen. Uiteraard is dit altijd afhankelijk van het karakter. Als je al een kat hebt, dan kan het best lastig zijn om het gezin uit te breiden met nog een kat. Je huidige kat is gewend aan zijn leefomgeving en zit misschien helemaal niet te wachten op gezelschap. Met honden is dit vaak makkelijker, omdat ze elkaar niet als concurrenten zien. Er is sowieso tijd nodig voordat dieren, en met name twee katten, aan elkaar gewend zijn. 

Zorg dat je voldoende ruimte hebt in huis om twee katten te huisvesten. Het is belangrijk voor katten dat ze apart van elkaar kunnen zijn en zichzelf kunnen terugtrekken. Een indicatie voor de hoeveelheid benodigde ruimte in huis is: het aantal katten in huis = het aantal kamers in huis waar ze mogen komen. Dus bij 3 katten, moeten er minimaal 3 ruimtes beschikbaar zijn waar de katten mogen komen.

Geef ze hun eigen kattenbakken, drinkbakken en voerbakken maar ook hun eigen schuil- en rustplaatsen. En verdeel deze door het huis, zodat ze op verschillende plekken in huis hun bronnen kunnen vinden zonder elkaar telkens tegen te komen. Ook hoge plekjes in huis zijn hierbij belangrijk. Op termijn kunnen veel (maar niet alle) dieren leren met elkaar om te gaan en kunnen zij zelfs heel hecht worden.

Zo voed je een kat op

Katten en kinderen

Een baby in huis brengt nieuwe luchtjes en geluiden met zich mee. Luchtjes en geluiden waar je kat aan moet wennen en die hem mogelijk nieuwsgierig of angstig maken. Je kunt de kat trainen om te wennen aan de baby geluiden door voordat de baby er is een CD af te spelen met babygeluiden. Eerst op heel laag volume en dit bij elke trainingssessie iets harder te zetten. Doet dit in kleine stapjes en stop voordat de kat angstig wordt. De kat leert dan dat de baby geluiden normaal zijn en niet iets om angstig voor te zijn. Ook ontstaat er een nieuwe rolverdeling die voor je kat niet vanzelfsprekend is. Wees alert dat je kat nooit zonder toezicht bij de baby kan komen. Hij zal er nooit op gericht zijn om je kind pijn te doen, maar kan bijvoorbeeld wel in de box springen. Misschien zet hij zijn nagels uit bij de landing. Dit soort situaties wil je natuurlijk voorkomen.

Zodra je kindje groter wordt en gaat kruipen, is de kat opeens erg interessant. Je kat kan zich bedreigd voelen en uithalen, als je kind hem als een speeltje ziet en zo behandelt. Leer jonge kinderen om katten met rust te laten en laat ze nooit alleen met elkaar. Wanneer je erbij bent, kun je je kind helpen om de kat rustig te leren aaien. Zorg ervoor dat je een aantal hoge plekjes in huis maakt waar de kat mag liggen, zodat hij buiten bereik van je kind is en rustig kan liggen. Ook is het belangrijk dat de kat altijd toegang heeft tot een veilig schuilplekje – het liefste buiten de centrale woonkamer – zo kan hij altijd tot rust komen en je kindje ontlopen als het hem teveel wordt.

Katten en geurtjes in huis
Geur speelt een grote rol voor katten. Hier reageren zij op. Houd hier rekening mee als je een nieuwe kat introduceert in huis of een baby krijgt.

Meer kattenweetjes

De sociale rol van katten

In veel huishoudens zijn katten een vast onderdeel van het gezin. Uit onderzoek blijkt dat samenleven met een kat de bloeddruk en cholesterolwaarde verlaagt en stresseffecten tegengaat. Voor katteneigenaren is de kat vaak een vriend: hij geeft gezelschap, liefde en is altijd oprecht.

Een kat kan tot steun zijn voor mensen die het emotioneel zwaar hebben en geven een gevoel van eigenwaarde. Voor kinderen helpen katten om zich emotioneel en verstandelijk te ontwikkelen. Door een huisdier te verzorgen, krijgen zij meer zelfvertrouwen. Katten zijn een dusdanig onderdeel van het gezinsleven, dat het verlies ervan heel moeilijk kan zijn.

Het samenleven met een kat kan soms ook voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als er veranderingen binnen het huishouden of gezin zijn. Andere huisdieren en ook de komst van een baby kunnen veel impact hebben op het gedrag en welbevinden van je kat.

Over kattengedrag