Opvoeding

Nestje krijgen of toch castreren?

Kiezen voor kittens of toch maar niet?

Tussen de vier en acht maanden oud word je kat seksueel volwassen. Dat betekent dat hij vanaf dat moment vruchtbaar is en kittens kan maken of krijgen. De meeste katteneigenaren willen liever niet dat hun kat kittens krijgt of maakt. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze geen tijd hebben of omdat ze willen voorkomen dat er nog meer kittens op de wereld worden gezet terwijl er genoeg zonder thuis zijn.

Castreren kat en steriliseren poes

Als je liever niet hebt dat je kat zich voortplant, dan kun je hem laten castreren of haar laten steriliseren. Katten die niet gecastreerd zijn, vertonen sterker natuurlijk gedrag. Ze gaan verder van huis om op onderzoek uit te gaan, vechten met andere katten en sproeien om hun territorium af te bakenen. Soms gebeurt dat ook in huis. Wanneer je kiest voor castratie dan worden onder narcose beide teelballen weggehaald. Merk je dat je kater in huis begint te sproeien, neem dan op korte termijn contact op met je dierenarts om te bespreken of hij al gecastreerd kan worden. Dit om te voorkomen dat hij blijft sproeien na castratie.

Je kunt je poes al laten steriliseren voordat ze een nestje heeft gehad. Wanneer je poes vruchtbaar is en wil paren, merk je dit snel. Ze kan dan erg luidruchtig en aanhankelijk zijn, we noemen dit gedrag krolsheid. De sterilisatie van een poes gebeurt onder algehele narcose. De eierstokken, en indien nodig ook de baarmoeder, worden dan verwijderd.

Als alles goed gaat, mag je je kat vaak dezelfde dag al weer mee naar huis nemen. Een castratie of sterilisatie is een operatie waar je kat achteraf pijn van heeft. Dit heet acute pijn. Dit kan zijn herstel in de weg staan. Daarom is het geven van pijnstilling erg belangrijk. Volg na de operatie de nazorginstructies van de dierenarts op en geef de pijnstilling volgens het voorschrift van de dierenarts. Neem contact op met je dierenarts voor meer informatie over passende pijnstilling. Bij thuiskomst kan je kat nog even suf zijn, maar dat herstelt vaak snel. Hou je kat zo lang hij aan het herstellen is binnen in huis en hou hem goed in de gaten. Volg ook hiervoor de instructies van je dierenarts op.

Als er aan de buitenzijde hechtingen zichtbaar zijn, is het belangrijk dat je kat niet veel aan de hechtingen likt, want dan kan het niet goed genezen. Om likken aan de operatiewond te voorkomen, geven dierenartsen vaak een speciale kraag mee of trekken de kat een speciaal rompertje aan waarmee de operatiewond beschermd wordt. Hechtingen worden na zeven tot tien dagen verwijderd op de dierenartspraktijk, dit geeft direct de mogelijkheid om de wond te laten controleren. Controleer zelf de operatiewond iedere dag na de operatie. Ziet de operatiewond er onrustig uit, komt er vocht uit of is deze rood of gezwollen? Neem dan direct contact op met je dierenarts. 

Herken de signalen

Overgewicht gecastreerde kat en gesteriliseerde poes
Wist je kat… katten na castratie en poezen na sterilisatie minder calorieën nodig hebben? Daarom moet je na zo’n operatie je kat minder (energierijk) eten geven dan daarvoor, anders kan hij/zij te dik worden.

Meer kattenweetjes

Verzorging van kittens

Andere katteneigenaren willen juist graag een nestje krijgen omdat ze dat leuk vinden. Als je kiest voor een nestje, dan zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden.

In een katvriendelijke woning houd je rekening met het volgende:

  • Kittens moeten meteen bij de moeder drinken: de eerste melk wordt colostrum genoemd. Het bevat bestandsdelen die de kittens beschermen tegen verschillende infecties.

  • Een kitten kan de eigen lichaamstemperatuur nog niet op peil houden. De plek van het nest moet daarom warm en tochtvrij zijn.

  • Om ziekte en complicaties te voorkomen, moet de ruimte waar de kittens zich in bevinden schoon zijn.

  • Houd het gewicht van de kittens in de gaten. Weeg ze elke dag rond hetzelfde tijdstip en gebruik een nauwkeurige weegschaal. 

  • Kittens moeten voldoende melk drinken. Dit is meestal het geval als de kitten na het zogen rustig slaapt. Als een kitten voortdurend piept dan kan dit op onrust en honger duiden. Bijvoorbeeld omdat de kitten ziek is of omdat de moeder niet genoeg melk geeft.

  • Diarree komt door verschillende oorzaken regelmatig bij kittens voor. Omdat kittens snel kunnen uitdrogen, kan dit het beste direct behandeld worden.

  • Kittens mogen pas na zeven weken weggehaald worden bij hun moeder. Eerder is bij de wet verboden en erg slecht voor hun gezondheid. Het is beter om de kitten minimaal acht weken bij hun moeder te laten. Het beste is om ze pas na twaalf weken bij hun moeder weg te halen.

 

Aantal kittens in nestje

Wist je kat.. een nestje gemiddeld tussen de drie en zes kittens bevat?

Meer kattenweetjes