Opvoeding

Kattenopvoeding

Fases van kittens opvoeden

Vanaf het moment dat kittens in een nestje geboren worden leren zij omgaan met katten, andere dieren en mensen. Kittens opvoeden is belangrijk, omdat dit er later voor zorgt dat zij als jonge en volwassen katten goed omgaan met hun omgeving. Ze worden in deze eerste fase gesocialiseerd. De moederkat speelt een belangrijke rol: haar gedrag is namelijk het voorbeeld voor de kittens. Deze fase van kittens opvoeden vindt plaats wanneer zij tussen de drie en acht weken zijn. Wanneer kittens in die periode door mensen minimaal een uur per dag worden opgepakt, zullen zij op latere leeftijd minder angstig zijn.

Ook is dit het uitgelezen moment om kittens te laten wennen aan andere dieren, kinderen en aan de dagelijkse gang van zaken. Denk aan het knippen van nagels, borstelen en de kattenbak. De bak moet wel toegankelijk zijn voor een klein beestje. Laat kittens ook wennen aan de normale geluiden in huis zoals tv, radio, stofzuigen, opruimen, afwassen, etc.

Kittens weghalen bij moeder
Wist je kat.. kittens op zijn vroegst pas na zeven weken weg mogen worden gehaald bij hun moeder? Eerder is bij de wet verboden en erg slecht voor hun welzijn.

Meer kattenweetjes

Ontwikkeling vanaf acht weken

De tweede socialisatieperiode begint vanaf acht weken. In de weken die volgen leert de kat nog meer dingen die hem helpen zodra hij ouder is. De tweede socialisatieperiode duurt in ieder geval tot de kat ongeveer zestien weken oud is. In deze periode gaan kittens veel ontdekken en het is een hele belangrijke periode om sociaal gedrag aan te leren. Kittens leren dan veel van nestgenootjes en worden gecorrigeerd als ze te veel agressie gebruiken bij het stoeien en spelen. Dit deel van de kattenopvoeding vindt deels plaats bij de fokker en verder bij de nieuwe eigenaar van de kat.

Wat de beste periode is om een kitten in huis te halen hangt af van een aantal factoren. Over het algemeen wordt hierover het volgende gezegd: als er nog nestgenootjes zijn, de kat sociaal gedrag kan leren én als hij goed verzorgd en gesocialiseerd wordt, laat dan de kat tot ca. 13-14 weken in het nest.

In de eerste weken bij de nieuwe eigenaar leert de kat wennen aan zijn nieuwe huis en de medebewoners - inclusief andere dieren. Het is belangrijk om dit op positieve wijze te stimuleren door aandacht aan hem te geven en hem te leren wat hij waar kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kattenbak, zijn slaapplaats, het voerbakje en het kattenluik. Maar ook de regelmaat in je huishouden, hechting aan jou als baasje en hechting aan het huis. Wanneer dit deel van de kattenopvoeding niet goed wordt aangepakt, dan kan dit negatieve gevolgen hebben. Een slecht gesocialiseerde kat heeft last van stress, angst en kan zelfs huidproblemen en gedragsproblemen ontwikkelen.

Meer over socialisatie

Katten trainen

Wil je jouw kat iets aanleren? Met geduld en positieve erkenning kom je een heel eind. Zorg ervoor dat je voordat je de training start eerst iets vindt dat de kat ook echt als beloning ziet. Dat kan een kattensnoepje zijn of bv. even aaien of borstelen. De focus ligt tijdens de kattenopvoeding op de beloning van gewenst gedrag. Bijvoorbeeld met een hapje dat je kat lekker vindt (maar met mate). Geef dit hapje alleen als de kat het gewenste gedrag vertoont. Zo gaat hij de beloning associëren met zijn eigen gedrag en zal hij dit gedrag steeds meer gaan vertonen (om maar de beloning te krijgen). Dit heet operante conditionering.

Je kunt een kat ook leren dat bepaalde voorwerpen leuk zijn (en niet iets om voor weg te rennen), zoals bv. een kattenborstel, vervoersmandje of nagelschaartje. Dit heet klassieke conditionering. Wil je bijvoorbeeld dat je kat niet wegrent als je de kattenborstel pakt? Dan is de eerste stap dat hij netjes blijft zitten zodra de gevreesde borstel tevoorschijn komt. Dat is het eerste beloningsmoment. Vervolgens moet je de kat kunnen benaderen met de borstel in de hand. Dat is het tweede beloningsmoment. Daarna mag je de kat oppakken terwijl de borstel vasthoudt. Dat is het derde beloningsmoment. Daarna leg je de borstel voorzichtig op de vacht en geeft de beloning, de volgende stap is het even kort kammen met een zachte kam van een klein stukje vacht. En ga zo maar door. Zo kun je de kat voorzichtig laten wennen aan het borstelen. Het is belangrijk dat het wennen in kleine stapjes gaat en dat er veelvuldig wordt beloond als de kat het toe laat. Volg hierin wel altijd het tempo van de kat. Aan de hand van zijn gedrag wordt vanzelf duidelijk wat de logische stappen zijn.

Over kattengedrag