Blog

Kattenblog

Maand van de Oudere Kat 2023

Maand van de Oudere Kat 2023

Na het succes van voorgaande jaren, is oktober ook in 2023 de Maand van de Oudere Kat. Katten vanaf 7 jaar verdienen extra aandacht, omdat zij een hoger risico lopen op ouderdomsklachten en ziektes. Denk bijvoorbeeld aan artrose, nierziekte of suikerziekte. Een kat kan heel goed verbergen dat hij ergens last van heeft en juist daarom is oplettendheid nodig. Veel dierenartspraktijken in Nederland doen mee aan de Maand van de Oudere Kat. Ze bieden een laagdrempelige en eenvoudige gezondheidscontrole aan voor jouw kat. Zo kun je op tijd ontdekken of jouw kat gezond is.

Herinnering

Herinnering

Stel je bent bij de dierenarts geweest, waar je een middel hebt meegekregen om je kat tegen vervelende parasieten te beschermen. Dat middel moet je van de dierenarts bijvoorbeeld maandelijks toedienen. Ah nee hè, weer vergeten! Herken je de situatie? Helaas vergeten we allemaal wel eens wat. Het goede nieuws is, dat daar tegenwoordig slimme oplossingen voor zijn. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Avonturen van een buitenkat
07 mei 2021

Avonturen van een buitenkat

Uit een recent onderzoek onder bijna 1500 katteneigenaren blijkt dat meer dan de helft van de katten in Nederland toegang tot de buitenwereld heeft. Dat zijn er dus zo’n 1,3 miljoen! Als kattenbaasje is het een belangrijke afweging of je je kat wel of niet naar buiten laat gaan. Welke afwegingen zijn daarbij van belang? Hoe bescherm je jouw miauwende avonturier het beste bij zijn of haar avonturen buitenshuis?

Artrose hoeft geen belemmering te zijn

Artrose hoeft geen belemmering te zijn

Katten zijn zo heerlijk eigenwijs. En zijn van nature echte meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Pijn is daardoor een veelvoorkomend probleem bij katten, dat vaak niet door baasjes wordt opgemerkt – hoe goed ze hun kat ook kennen.

Katten spelen namelijk mooi weer, maar ondertussen kunnenn ze veel last hebben van bijvoorbeeld de gewrichten. Zo heeft ongeveer twee van de drie katten ouder dan 6 jaar de gewrichtsaandoening osteoartrose (artrose). Artrose is een vervelende aandoening; ontstekingen zorgen voor slijtage aan gewrichten, waardoor de kat dagelijks pijn ervaart.

Kat vervoeren naar dierenartspraktijk

Kat vervoeren naar dierenartspraktijk

Met je kat naar de dierenarts? Dat is voor veel katten geen feestje. Welke factoren zijn invloed op je kat en hoe kan jij daarmee omgaan?

Waarop letten bij een oude kat?

Waarop letten bij een oude kat?

Een kat van 7 jaar is al een echte senior en dat vraagt om extra oplettendheid van jou als katteneigenaar. Weet jij waar je op moet letten?

Hoe oud is een kat in mensenjaren?

Hoe oud is een kat in mensenjaren?

Wil je de leeftijd van je kat uitrekenen in mensenjaren, dan doe je 7x leeftijd van je kat. Maar wist jij dat dit niet helemaal klopt?

Het effect van de coronatijd op katten

Het effect van de coronatijd op katten

Dat kattenbaasjes in de coronatijd vaker thuis zijn is voor de ene kat een erg fijne situatie, maar voor andere katten is het erg stressvol. Om jou te helpen erachter te komen hoe jouw kan dit kan ervaren heeft Boehringer Ingelheim Animal Health in samenwerking met Tinley gedragstherapie voor dieren een webinar georganiseerd met als onderwerp: Het effect van de coronatijd op katten: Gelukkig of gestresst?

Is jouw kat bang voor vuurwerk?

Is jouw kat bang voor vuurwerk?

Tips & tricks, ook voor kerstdecoraties en -traktaties

Ondanks het vuurwerkverbod, worden we in de avonduren regelmatig nog verrast door harde knallen. Is jouw kat bang voor vuurwerk? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij als jij met een angstige kat te maken hebt. Ook delen we waar je rekening mee moet houden rondom kerstdecoraties en -traktaties.

Maand van de Oudere Kat 2019

Maand van de Oudere Kat 2019

Oktober is de maand van de Oudere Kat. Vanaf 7 jaar worden katten al als ‘ouder’ worden bestempeld. Zij hebben namelijk een grotere kans op ouderdomsklachten en progressieve kattenziektes zoals artrose, nierziekte en suikerziekte. Vaak merkt de katteneigenaar helemaal niet dat zijn kat iets mankeert. Reden genoeg om meer aandacht te besteden aan katten vanaf 7 jaar!

Wist je kat.. zomer 2019

Wist je kat.. zomer 2019

Kattenweetjes voor de zomer.

Wist je kat... herfst 2019

Wist je kat... herfst 2019

Kattenweetjes voor de herfst

Binnenkat inenten
23 april 2019

Binnenkat inenten

Een binnenkat inenten: is dat nodig? En waartegen kun je de binnenkat vaccineren? Lees alles over je kat inenten en je kitten vaccineren.

Wist je kat.. lente 2019
20 maart 2019

Wist je kat.. lente 2019

Kattenweetjes voor de lente, inclusief kattenpoep in de zandbak, kat geprikt door wesp, kattennet en kattenren.

Kattensprookje | Een mooie vangst
26 februari 2019

Kattensprookje | Een mooie vangst

Geschreven door de fans van Dokter Kat!

Kat drinkt veel
15 februari 2019

Kat drinkt veel

Je kat drinkt veel; dat kan verschillende oorzaken hebben. Op Cat-care.nl lees je hoeveel een kat hoort te drinken en wat je eraan kunt doen.

Kat stinkt uit zijn bek
07 februari 2019

Kat stinkt uit zijn bek

Help, je kat stinkt uit zijn bek! Wat nu? Door de oorzaak te achterhalen, kun jij de stappen zetten naar een frisse adem. Lees de tips!

Wist je kat.. winter 2018

Wist je kat.. winter 2018

Kattenweetjes voor de winter, inclusief tips bij vuurwerkangst, kattenvacht, naaktkatten en warme auto's. Lees verder!

Vuurwerkstress bij katten

Vuurwerkstress bij katten

Vuurwerk is lang niet voor iedereen een pretje. De harde knallen en lichtflitsen jagen sommige mensen en katten de stuipen op het lijf. Vuurwerkstress bij katten is daarom in de maand december vaak onderwerp van gesprek. Lees onze tips.

Binnenkat of buitenkat?
01 oktober 2018

Binnenkat of buitenkat?

Katers en poezen zijn van oorsprong buitendieren. Buiten kunnen zij jagen, hun territorium afbakenen en ander natuurlijk gedrag vertonen. Sommige mensen kiezen ervoor om hun kat binnen te houden, omdat dit veiliger is of omdat er geen andere optie is.

Wist je kat.. herfst 2018
21 september 2018

Wist je kat.. herfst 2018

Kattenweetjes voor de herfst, inclusief tips over de verzorging tijdens de ruitijd van katten, kittens in het najaar en leuke kattenweetjes. Lees verder!

Wist je kat.. zomer 2018
21 juni 2018

Wist je kat.. zomer 2018

Kattenweetjes voor de zomer over de keuze voor een kattenpension, kattenoppas aan huis, de kat mee op vakantie en dus in de auto met de kat. Lees verder!

Kat en vakantie

Kat en vakantie

De vakantie staat voor de deur en je moet een belangrijke beslissing nemen: gaat de kat mee of blijft hij thuis? In de praktijk blijkt dat veel mensen hun kat toch thuislaten en een verzorger aan huis of een van de vele kattenpensions kiezen.